Valikko Sulje

Kuollut meri, Israel


Nimestään huolimatta Kuollut meri on alue, joka on täynnä elämää ja vilskettä. Jo antiikin ajoista lähtien ihmiset ovat hakeutuneet Kuolleen meren äärelle. Nykyajan ihminen on nyt alkanut huomata sen, mikä tunnettiin jo kauan sitten – kaikki kuolleen meren alueella, ilmasta meren mineraalipitoiseen veteen asti, on terveyden ja kauneuden lähde.

Kuolleen meren rannalla olivat Raamatusta tutut kaupungit Sodom ja Gomorra. Jo kuningas Salomonin aikana Kuollut meri tunnettiin rentoutumispaikkana. Mineraalipitoinen vesi ja savi tarjosivat raaka-aineet senaikaisten kauneudenhoito- ja terveystuotteiden valmistukselle.

Nykyään Kuolleen meren rannoilla on terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja kylpylöitä. Sieltä löytyy esimerkiksi hoitolaitos psoriaasi- ja reumapotilaille.

Kuolleen meren veden tekee erikoislaatuiseksi se, että se sisältää 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä. Kuollut meri sisältää esimerkiksi 10-kertaisen määrän suoloja ja mineraaleja Välimereen verrattuna. Mineraalit rentouttavat ja myös ravitsevat ihoa, tehostavat verenkiertoa ja lievittävät reumavaivoja. Kuolleen meren alueen ilma on kuivaa ja siitepölytöntä.

Kuollutmeri, maapallon matalin paikka, ja yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista.