Siirry sisältöön

Jerusalem, nähtävyydet


Jerusalemin sydän, muurin ympäröimä vanha kaupunki, on jaettu neljään kaupunginosaan: Armenialais kortteliin, Kristittyjen kortteliin, Muslimi kortteliin ja Juutalais kortteliin. Kristittyjen korttelissa on yli 40 kirkkoa. Yksi niistä on Pyhän haudan kirkko eli Ylösnousemuksen kirkko, joka perinteen mukaan rakennettiin paikalle, jossa Jeesus ristiinnaulittiin. Kaupunginosaan kuuluu myös Via Dolorosa eli Jeesuksen kärsimystie, joka kulkee oikeustalolta Golgatan vuorelle. Juutalaiskorttelissa sijaitsee kuuluisa pyhiinvaelluskohde, Itkumuuri. Armenialaiskorttelin Pyhän Jaakobin katedraali on kaupungin kauneimpia kirkkoja. Vanhan kaupungin muureille voi nousta ihailemaan vanhaa ja uutta kaupunkia. 

Temppelivuorella sijaitsee kaupungin maamerkki, Kalliomoskeija sekä Jerusalemin suurin moskeija, Al-Aqsa.

Siioninvuorella on monia kristityille tärkeitä paikkoja, kuten benediktiiniläinen Neitsyt Marian taivaaseen astumisen luostari kirkko, kuningas Daavidin hauta sekä Yläsali eli Jeesuksen viimeinen ehtoollispaikka. 

Myös Öljymäki on tärkeä uskonnollinen paikka, jossa kristityt uskovat Jeesuksen astuneen taivaaseen. Mäellä on paljon kirkkoja, kuten Taivaaseenastumisen kappeli sekä yhä käytössä oleva juutalaisten hautausmaa. Öljymäen juurella on ikiaikainen Getsemanen puisto.

Jerusalemissa on paljon tasokkaita museoita, kuten kansallismuseo, Bloomfield tiedemuseo, Natural History Museum, islamilaisen taiteen museo ja Yad Vashem -holokaustimuseo.

Erityisesti lapsiperheille sopivia kohteita ovat interaktiivinen museo Time Elevator ja Biblical Zoo -eläintarha, joka sijaitsee lähellä Majatalo Lähdettä.